Hoe wordt kaas gemaakt?

Zo wordt 30+ kaas gemaakt
Milner 30+ kaas wordt gemaakt van halfvolle weidemelk. Dat is melk die afkomstig is van koeien die zo vaak mogelijk lekker in de wei staan. In elk geval gedurende minstens 120 dagen in het jaar en minimaal 6 uur per dag. Voor het maken van smaakvolle 30+ kaas zijn deze stappen nodig:

  1. Voor het maken van 1 kg kaas gebruiken we 10 liter melk. De melk komt van de boerderij naar de fabriek.
  2. Eerst pasteuriseren (verhitten) en standaardiseren we de melk. Dat standaardiseren zorgt ervoor dat de melk een bepaalde samenstelling heeft. Zo houden we bijvoorbeeld het vetgehalte in de gaten en passen we dat aan als dat nodig is.
  3. Vervolgens voegen we er zuursel en stremsel aan toe. Door het stremsel wordt de melk dikker en gaat er zich een massa afscheiden. Er ontstaat een vast en een vloeibaar gedeelte. Het zuursel maakt de kaas houdbaar en geeft smaak.
  4. De melk is nu te verdelen in wrongel en wei. De vloeibare wei tappen we af en hergebruiken we. De vaste wrongel is de basis voor de kaas.
  5. De wrongel persen we in de juiste vorm. De Milner kaas die je vers laat snijden op de kaasafdeling van de supermarkt of bij de kaasspecialist, komt uit een ‘kaaswiel’. Zo wordt de ronde platte vorm genoemd die voor de meeste Hollandse kazen gebruikt wordt. 
  6. Daarna pekelen we de kaas. Zo’n zoutbad is belangrijk voor de smaak, stevigheid en houdbaarheid van de kaas.
  7. Hierna brengen we een beschermend laagje aan. Deze coating beschermt de kaas tegen uitdroging en besmetting en bepaalt ook de verdere rijping van de kaas
  8. Nu volgt het rijpen. Milner Jong is na 4 weken rijpen klaar. Maar de Milner extra gerijpt ligt wel een half jaar op de plank! Tijdens het rijpen veranderen smaak en geur: de kaas wordt steeds rijker en sterker van smaak. Ook de kleur van de kaas verandert: kaas is donkerder en harder naarmate hij langer ligt.
  9. Sommige kazen gaan zo, in wielvorm, naar de supermarkt of kaasspecialist. Een deel van de kazen snijden en verpakken we al in de fabriek.

 30+ kaas maken gaat op dezelfde manier als 48+ kaas maken, alleen gebruikt men voor 30+ kaas halfvolle melk in plaats van volle melk


Van jong tot overjarig
Goudse kaas is in te delen naar de duur van rijpen
Jonge kaas: 4 weken gerijpt
Jong belegen kaas: 8 weken gerijpt
Belegen kaas: 4 maanden gerijpt
Extra belegen kaas: minimaal een half jaar gerijpt
Oude kaas: 10 maanden gerijpt
En echt oude kaas ofwel overjarige kaas: meer dan een jaar gerijpt

Hoe langer de kaas rijpt, hoe voller en pittiger van smaak en hoe steviger de textuur.

Licht gerijpt tot extra gerijpt
Of je nu van een smeuïge jonge kaas houdt of van een pikante oude variant, er is altijd wel een Milner kaas die bij jouw voorkeur past. Milner Jong is er voor de liefhebbers van zacht en romig. Onze licht gerijpte kaas rijpt minstens 8 weken en is dus een jong belegen kaas. Milner gerijpt komt 4 maanden op smaak en is dus een belegen kaas. Milner extra gerijpt is het vol en pittig van smaak en rijpt minstens een half jaar. Milner extra gerijpt is dan ook te vergelijken met een extra belegen kaas. Milner Oud schudt je smaakpapillen wakker en heeft een krachtige, pittige smaak.