
Stap 1
De melk wordt door de melkauto opgehaald bij de melkveehouders van FrieslandCampina en het wordt vervolgens naar de fabriek gebracht. Dit is weidemelk van koeien die minstens 120 dagen per jaar minimaal 6 uur per dag in de wei lopen.

Stap 2
In de fabriek wordt de melk gepasteuriseerd (verhit) en gestandaardiseerd. Hierbij wordt het vet- en eiwitgehalte aangepast om de juiste verhouding voor Milner receptuur te verkrijgen. Om 1 kilo kaas te maken is 10 liter melk nodig.

Stap 3
Vervolgens worden zuursel en (vegetarisch) stremsel toegevoegd. Door het stremsel wordt de melk dikker en gaat er zich een massa afscheiden. Het zuursel maakt de kaas houdbaar en geeft smaak.

Stap 4
De melk is nu te verdelen in wrongel en wei. De vloeibare wei wordt afgetapt en hergebruikt. De vaste wrongel is de basis voor de kaas.

Stap 5
De wrongel wordt in een rond en plat kaaswiel geperst, speciaal voor Milner.

Stap 6
Vervolgens wordt de kaas gepekeld door deze in een zoutbad te leggen. Dit zorgt voor de optimale smaak, stevigheid en houdbaarheid van de kaas.

Stap 7
Hierna wordt een beschermend laagje aangebracht dat de kaas beschermt tegen uitdroging en besmetting. Daarnaast draagt dit laagje bij aan de verdere rijping van de kaas.

Stap 8
Nu volgt het rijpen!

Stap 9
Na 4 weken rijpen, Milner Jong is klaar!

Stap 10
De smaak en geur veranderen verder tijdens de rijping...

Stap 11
De kaas wordt steeds rijker en sterker van smaak…

Stap 12
Ook de kleur van de kaas verandert: de kaas wordt donkerder en harder naarmate hij langer rijpt.

Stap 13
Alle kazen hebben een aantal maanden rijping nodig. Milner Extra Belegen ligt wel een half jaar op de plank.

Stap 14
Als laatste wordt de Milner kaas naar de supermarkt gebracht, zodat jij kunt genieten van je favoriete kaas.